Zavese ili mehanizmi, šta izabrati?

Upravo ste kupili ili iznajmili novi stambeni ili poslovni prostor, stan ili kuću i razmišljate koji je najbolji način da je opremite? Koje zavese da izaberete?

Najpre je veoma važno da razumete kakav je prostor neophodno imati za zavese, a gde će se paketo mehanizmi, roloi i zebre bolje ukombinovati. Zagledajte se malo u svoju omiljenu prostoriju, upoznajte je, dajte vremena sebi da razmislite o tome kakav stil biste odabrali, u kom se osećate najugodnije, zatim, o tome kakvi i koliki su vaši prozori i koliki je prostor između i oko njih, da li težite luksuznom izgledu sobe ili pak svedenijem koji ne dozvoljava metre i metre materijala i bogatstvo nabrane tkanine.

U daljem tekstu moći ćete da vidite koje su najosnovnije razlike i primene zavesa i mehanizama, kao i njihove dobre i loše osobine.

U skladu sa enterijerom

Kod biranja zavesa, vodite se svojim ukusom, stilom u kom je prostorija koju opremate uređena, ali i njenom funkcionalnošću.

Pliširane i zavese od čipke najčešći su izbor u onim enterijerima koji odišu tradicionalnim notama, dok se klasične, nabrane zavese, u zavisnosti od boje i dezena, vrlo lako i lepo mogu ukombinovati kako u klasične, tako i u modernije unutrašnje prostore. Sistemi kao što su roloi i zebre najčešće se koriste u vrlo modernim enterijerima svedenih linija, dok su paketo mehanizmi ti koji su na neki način pomirili zavese i roloe, uzevši u obzir činjenicu koliko se odlično kombinuju kako u savremenim, tako i u onim prostorima koji su održali stil i duh tradicionalnog.

Zavese sa dezenom

Dezeni

Tradicionalni dezeni kao što su klasičan karo, kockasti, odnosno gingham ili cvetni dezen, stvaraju očaravajući prizor kada su upotrebljeni na zavesama, unoseći dodatnu živost volumenu i težini same tkanine.

Za paketo zavese savetuju se mešavine prirodnih i poliesterskih vlakana, a u pogledu dezena, najsnažniji utisak ostaviće upadljivi geometrijski motivi kao što su oblici pčelinjeg saća ili različiti meandri, čija će lepota doći do punog izražaja na inače ravnoj površini paketo zavese.

Dakle, kako izabrati?

Zavese i draperije najčešće postavljamo u dnevne i spavaće sobe većih površina, jer one svojim volumenom i dužinom doprinose dodatnom naglašavanju visine i veličine prostorije, naročito su dobrodošle na velikim staklenim površinama oko kojih ima dovoljno slobodnog prostora, kao što su portali i dvokrilna ili trokrilna balkonska vrata.

Nasuprot njima, mehanizmi kao što su paketo, rolo i zebre, idealni su za postavljanje na manjim prozorima u manjim prostorijama, na mestima gde smo zamislili da postavimo kratku zavesu (do radijatora), a gde su nam takođe podjednako važne i estetska ali i zaštitna funkcija (zaklon od svetla, zvuka, toplote i drugih uticaja), kao što su manje spavaće sobe, kuhinje, dečije sobe i slično.

Održavanje zavesa

Velike površine materijala (draperi i zavese) nešto su zahtevniji za održavanje i uglavnom savetujemo, u zavisnosti od vrste tkanine, hemijsko ili mašinsko pranje na temperaturi od 30 stepeni i sa centrifugom sa vrlo malim brojem obrtanja (najviše do 400), peglanje je dozvoljeno na najnižoj temperaturi kako bi se zavese što bolje i duže zaštitile i sačuvale.

Paketo ili rimske zavese jednostavno se skidaju sa mehanizma i peru na isti način kao i zavese (u zavisnosti od vrste materijala) ali imajući u vidu da je u ovom slučaju količina materijala neuporedivo manja.

Što se rolo i zebra zavesa tiče, one su najzahvalnije za održavanje jer ne zahtevaju pranje, peglanje, ne zadržavaju mirise, prašinu i prljavštinu.

Leave a comment