Zavese za kuhinju – sve što treba da znate

Opremanju kuhinjskih prozora zavesama treba posvetiti posebnu pažnju. Kako napraviti pravi izbor kada su u pitanju zavese za kuhinju? Koje su to najpraktičnije zavese? Da li izabrati dugu ili kratku zavesu i od kakvog materijala? Da li izabrati zavese ili mehanizme? Koja je cena zavesa? Najčešća briga jesu mirisi: da li će biti neophodno često pranje zavesa ili pak postoje zavese koje mogu uštedeti vreme i novac?

Pitanja koja se postavljaju su vrlo raznovrsna iako naizgled rešenje deluje prosto. U nastavku teksta otkrićete da zaista pravi izbor i nije toliko teško napraviti.

Odvojene kuhinje i kuhinje u sklopu većeg, zajedničkog prostora

Sve više nailazimo na enterijere koji su projektovani tako da je kuhinja deo jednog većeg prostora koji obuhvata i trpezariju, kao i dnevnu sobu, što znači i više prozora u jednoj, zajedničkoj prostoriji. Ovakvi enterijeri su uglavnom moderno opremljeni, zbog čega je poželjno iskombinovati savremene elemente kako bi se što uspešnije postiglo stilsko jedinstvo.

Glavne odlike ovakvih prostorija trebalo bi da budu osvetljenost, stilsko jedinstvo i prostranost, u suprotnom postoji rizik da izgledaju nedovoljno dobro osmišljeno. Izbor zavesa za kuhinje varira od stila do funkcionalnosti. Krenimo od materijala – tokom jeseni i zime odlučite se za zavese od nešto punijih materijala koje će, pored estetske, imati i važnu funkciju u zaštiti toplote sprečavajući prodiranje hladnog vazduha, a istovremeno ćete dobiti i novu dozu udobnosti, topline doma koji će izgledati gostoljubivo i šarmantno, što je naročito od velike važnosti u zimskom periodu kada mnogo više vremena provodimo unutra.

Zavese za trpezariju

Zavese, dakle, igraju veoma važnu ulogu oplemenjujući svaki prostor, a posebno onaj u kom je kuhinja sastavni deo često najveće prostorije kuće ili stana, gde najviše vremena provodimo odmarajući se, kuvajući, dočekujući goste ili u drugim aktivnostima.

Postoji mnogo načina da ukrasite kuhinjske prozore, a najčešći su, na primer: karo dezen za kuhinje u ruralnom stilu, pročišćeni, neutralni tonovi će se najlepše uklopiti u one koje su inspirisane skandinavskim ili drugim modernim stilom u uređenju enterijera, a u rustičnim kuhinjama preporučuju se suptilni cvetni dezeni.

Za manje kuhinje i kuhinjske prozore savetujemo paketo zavese ( rimske zavese, odnosno roman blajnd ), zebra ili rolo zavese. 

Pogrešan izbor zavesa može narušiti celokupni izgled doma, zbog čega se ne savetuje upotreba izrazito tamnih tonova, isuviše upadljivih dezena i preteških materijala što se zavesa u kuhinji tiče. Neutralniji tonovi, jednostavni dezeni i lagane tkanine (providne ili neprovidne) će u velikoj meri osvežiti i vizuelno uvećati prostor.

Odrzavanje zavesa

Održavanje

Na početku teksta iznet je najčešći problem kod izbora zavesa za kuhinju a to je: kako sprečiti zadržavanje mirisa, bilo da je kuhinja nezavisna ili zavisna prostorija, jer će mirisi od kuvanja i pored aspiratora, izdašnog provetravanja ipak ostati.

Naravno, u zavisnosti od tkanine, apsorpcija mirisa može biti manja ili veća. Što je tkanina manje propusna, ili kolokvijalno rečeno kada tkanina ne diše, to je i vazduhu, odnosno, mirisima teže da se probiju, i zato će se zadržati i ostati u samom materijalu. Prirodne tkanine kao što su pamuk, lan i viskoza, kao i mešavine pamuka, mešavine lana i mešavine viskoze daleko su bolje u odbijanju mirisa zbog odlične propustljivosti prirodnih vlakana. Dok su tkanine od poliestera, najlona i drugih sintetičkih vlakana sklonije zadržavanju mirisa. Iz tog razloga, savetujemo da se odlučite za prirodne tkanine kada birate zavese za kuhinju, lan ili pamuk, jer su zbog navedenih svojstava otpornije i na stvaranje buđi, dugotrajne su i daju lep, prirodan izgled propuštajući i više svetla. Njihov nedostatak je u tome što se gužvaju više od sintetičkih tkanina.

Zavese ćete moći da očistite sa lakoćom, u mašini ili hemijski, a preporučljivo je i da ih povremeno lagano protresete kako bi sa njih spala suvišna prašina.

Zebre i rolo mehanizmi su najmanje zahtevni za održavanje zbog izuzetnih svojstava materijala od kojih su napravljeni (ne peru se, ne peglaju, ne zadržavaju mirise).

Važno je spomenuti još jedan tip zavesa, a to su nezapaljive zavese koje su u javnim objektima obavezne, dok u drugim vrstama objekata ova stavka nije zakonom definisana. Zavese sa sertifikatom za negorivost (FR) nisu u potpunosti otporne na vatru, ali će izgoreti na način koji neće usloviti dalje širenje požara.

Izbor materijala, vrsta i stilova zavesa je ogroman, ali je daleko lakše napraviti ga kada posedujete najosnovnije informacije. Za kakve god zavese za kuhinju se na kraju odlučite, budite uvereni da će doprineti novoj atmosferi i time sasvim promeniti ukupni izgled svakog doma.

Leave a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.